Carin Danielsson

Ta hänsyn till oskyddade trafikanter
När vi rider ut måste vi, tyvärr, för att komma någonstans rida längs med en bilväg några meter för att komma till "våra" ridvägar. Idag var vi fyra stycken som red ut, tre av hästarna var unghästar och den fjärde var en ganska stissig äldre häst. Vi hör att det kommer en lastbil och vi signalerar åt den att sakta ner, vilket den också gör till ca 10 km/h. När den är påväg att passera blir en av våra hästar rädd och sätter fart i galopp på asfalten. Frida styr ner den på åkern, som tur är, och får stopp där. Ingen skada skedd tänker vi men det är klart att hjärtat bultar lite extra.
 
Så ser vi hur lastbilen stannar och mannen kliver ur och kommer fram till oss. Han ifrågasätter hur vi, helt oansvariga människor kan tro att vi har rätt att rida på bilvägen.....suck. Vi förklarar för honom att vi måste ta den här biten för att komma från gården och att för att få trafiksäkra hästar måste man utsätta dem för trafik. 
Sen tyckte vi att eftersom han åkte såpass sakta och såg hela händelseförloppet borde han ha stannat, vilket han inte tyckte att han behövde.
Han var som sagt ganska irriterad till en början, men det var åtminstone trevligt med en lastbilschaffuör som ville tala med oss om "problemet" och inte bara brumma förbi i full fart, som de oftast gör....Han var nog också lite chockad över vad som faktiskt skulla kunnat hända.....
 
Jag tycker det är väldigt viktigt att folk vet om att man, som bilist, har skydlighet att visa hänsyn och underlätta för oskyddade trafikanter så som cyklister, gående och även oss till häst. Vi har reflexer när vi rider ut, håller oss på sidan av vägen så gott vi kan och rider alltid i sällskap. Vi tycker att vi här på Sindarve gör ALLT vi kan för att vara så ofarliga i trafiken som möjligt, därför tycker vi också att andra trafikanter ska visa lika mycket hänsyn och respekt som vi faktiskt gör...:)
 
Som tur var gick det bra den här gången och nästan alla andra gånger också. Det kan passera 100 bilar, men så på den 101 blir hästen rädd och gör något oväntat. Den är ju trots allt ett flyktdjur och hur väl vi än känner hästen kommer man ALDRIG till hundra procent kunna förutsäga vad som kommer att hända.